RECEPT: Stir fry s kuřetem a konopnými semínky
Stir fry je lehké jídlo, které máe za chvilku hotové. Igredience můžete navíc různě měnit podle toho, co zrovna doma máte a co potřebujete zpracovat. Každé stir fry je tak jedinečné - ale pokaždé vynikající.
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou
- 1 střední cibule
- 1 lžička čekankového sirupu
- 1 lžička oleje - třeba konopného
- 1 stroužek česneku
- polovina červené papriky
- cca 1/2 pórku
- 1 střední mrkev
- 1 větší žampion
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 cm zázvoru
- špetka pepře
- 200 ml kuřecího vývaru
- hrst kešu oříšků
K podávání:
- rýže basmati
- neloupaná konopná semínka
- špetka soli
- čerstvý koriandr
Postup:
Maso nakrájíme na tenké nudličky nebo kostičky. Rýži si uvaříme podle návodu. V misce smícháme sójovou omáčku (cca 2 lžíce), 1 lžičku čekankového sirupu, rozmělněný česnek, jemně nastrouhaný zázvor, špetku pepře a škrob. Smícháme s masem a zakryté dáme do lednice - stačí na 10 - 15 minut. Zeleninu nakrájíme - cibuli najemno, pórek na kolečka, papriku na plátky, žampion na plátky, mrkev na tenké hranolky. Ve wok pánvi si rozpálíme olej a vhodíme maso. Necháme zatáhnout a přidáme zeleninu. Přidáme lžičku sójové omáčky, podlijeme vývarem a necháme probublávat. Až se tekutina zredukuje, odstavíme. Na závěr vmícháme kešu oříšky.
Konopná semínka si hodíme na pánev s trochou soli a na sucho opražíme. Chutnají potom naprosto bombasticky!
Směs servírujeme s uvařenou rýží, opraženými konopnými semínky (případně černým sezamem) a posypeme čerstvým koriandrem 🌱